#MuzicăMotivațională Reguli versus principii de viață

Despre educație s-a scris mult și se scrie în continuare. În cărți, pe internet, chiar și la televizor părinții pot găsi sfaturi despre cum să-și educe copiii. Și, în multe cazuri, îi educă așa cum ei înșiși au fost educați de părinții lor.

Unele metode educaționale sunt mai rigide, altele-s mai flexibile. E nevoie de echilibru. Prea multă rigiditate poate crea un copil timorat sau, din contră, rebel. Prea multă flexibilitate poate duce la carențe educaționale și chiar la sentimentul că nu ai niciun sens, nicio direcție în viață.

Păi și, care e soluția? O combinație între reguli și principii de viață. O regulă este o afirmație care poate fi modificată, ca și o lege. De exemplu: Spală-te pe mâini înainte de fiecare masă. Aceasta este o regulă pe care o putem modifica în funcție de situație. Astfel, dacă suntem într-o călătorie lungă, într-un mijloc de transport, poate ne vom șterge cu șervețele umede în loc să ne spălăm cu apă și săpun, la care nu avem acces momentan. Totuși, respectăm principiul din spatele acestei reguli: păstrarea sănătății.

Un principiu este o afirmație, cu valoare de adevăr universal, ce nu poate fi schimbat. Este ceea ce stă la baza regulilor și legilor. Să luăm un alt exemplu: Nu întrerupe o persoană când vorbește! E o regulă. Principiul din spatele ei este comunicarea eficientă. Pentru a comunica eficient este necesar să și ascultăm, nu să vorbim doar noi. Cunoașteți însă persoane care vorbesc muuuuuult mai mult decât ascultă? Sunt sigură că da! Așadar, în loc să formulăm regula nu întrerupe o persoană când vorbește, mai bine spunem ascultă activ! Ascultarea activă înseamnă a da din cap în semn că înțelegi, a mai zice, din când în când câte un aha, a parafraza ce a spus interlocutorul și chiar a întrerupe, cu tact, atunci când consideri că e nevoie. Aceasta este, de fapt, comunicarea eficientă!

În concluzie, regulile își au importanța lor. Dar, mai importante decât ele, sunt principiile care le guvernează. Iar în educație este bine să punem accent pe principii. Dacă un copil învață de mic să gândească pe baza principiilor, la vârsta adultă va fi capabil să ia decizii singur, va avea un scop și un sens în viață sau, mai bine zis, va ști să dea vieții sale un scop și un sens. Va fi suficient de flexibil încât să se poată adapta la realitate în mod creativ și, în același timp, nu exagerat de flexibil încât să piardă direcția propriei vieți! Iar, dacă am crescut cu multe reguli și nu ni s-a prea permis să fim flexibili și creativi, putem începe acum să exersăm flexibilitatea, gândind pe baza principiilor din spatele regulilor! 💖

Melodia de mai jos ne amintește cât de dăunătoare pot fi regulile rigide și de ce este important să gândim pe baza principiilor din spatele fiecărei reguli.

https://www.youtube.com/watch?v=bNL9iqeLL64


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-