Școala distruge creativitatea? Cartea cu copiii

În general, la școală trebuie să te comporți într-un anumit fel ca să fii considerat elevul-model. Elevul-model stă cuminte în bancă, vorbește doar când este întrebat, rezolvă problemele de matematică numai după metoda indicată de profesor etc.

Toate aceste cerințe creează o zonă de confort în care majoritatea celor prezenți se simt bine și din care nu ar vrea să iasă. Dar distrug creativitatea! Pentru că transmit ideea că există un singur drum care duce la rezultatul dorit.

Să vă povestesc o întâmplare de când eram în clasa a VIII-a. N-am avut niciodată dificultăți la română. Totuși, pentru verificare, ai mei m-au trimis la câteva ședințe de meditații înaintea examenului de capacitate. Pe atunci, era la mare căutare în școala noastră o carte de comentarii literare. Noi îi spuneam "cartea cu copiii", pentru că avea niște copii desenați pe copertă. Într-o zi, la meditații, doamna profesoară îmi verifică unul dintre comentariile literare. Dintr-o dată, vine întrebarea de baraj:" Ai cartea cu copiii?"" Nu. De ce? Nu e bun comentariul?" "Ba da, e foarte bun, dar...ar trebui să-ți cumperi cartea cu copiii"! Ei, na, de ce? Doar pentru că o are toată clasa?! Nu-mi amintesc să fi cumpărat-o după această experiență. Sau, dacă totuși am cumpărat-o, am uitat-o undeva prin bibliotecă. Nu-mi era necesară. Mă descurcam foarte bine fără ea.

Stați liniștiți, nu pledez pentru a desconsidera opiniile și cerințele cadrelor didactice! Din contră, am foarte mult respect pentru profesori! Sunt însă avocata autoexprimării și a creativității. Dacă poți avea propriul stil, de ce să-i copiezi pe alții? Știi o altă metodă care conduce la același rezultat și poți s-o argumentezi în fața profesorului și a colegilor? Folosește-o! Convinge profesorii și colegii cu argumente și cu respect! Asta te va ajuta în viață, unde nu găsești niciun manual cu reguli pentru fiecare situație. Viața cere creativitate!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-