Cele 3 mituri despre fericire

Despre fericire s-a scris mult: de la poezie la proza sau la articole stiintifice. Unele dintre aceste scrieri au clarificat conceptul, iar altele l-au complicat, facandu-ne sa credem in mituri care, in realitate, ne fac nefericiti.

Voi aborda aici 3 dintre aceste mituri, cele mai larg acceptate si adevarul din spatele lor:

1. Fericirea este o stare naturala a omului. Am vrea noi, nu-i asa? Sa fim tot timpul fericiti, pentru ca avem lucrurile strict necesare vietii. In realitate insa, starea naturala a omului este o intreaga pleiada de emotii (fericire, tristete, furie, frica etc.), care alterneaza in functie de situatiile prin care trecem si de interpretarea pe care noi insine o dam acestora. Cam asa ca vremea: instabila. Aceasta nu inseamna ca trecerile foarte rapide de la o stare la alta sunt normale. Nu, ele sunt un semn de patologie! Aici e vorba de faptul ca nu ma pot astepta sa am o stare naturala de fericire in fiecare clipa a vietii mele. Toate celelalte emotii exista si ele, avand rolul lor in dezvoltarea mea si in modul in care interactionez cu lumea. Cum ar fi, de exemplu, sa nu-mi fie frica sa ma arunc in gol de la etajul 10, ci sa fiu fericita ca o pot face?!

2. Fericirea inseamna sa te simti bine tot timpul. Serios?! Si reuseste cineva? Nimeni! De fapt, fericirea autentica inseamna a avea o viata plina de sens si a fi recunoscator. Probleme exista, insa daca invatam sa le gestionam putem fi fericiti! Nu te astepta ca viata ta sa fie dreapta si usoara tot timpul, ci, mai degraba, fii recunoscator pentru noua zi de viata pe care poti s-o traiesti si invata sa traiesti frumos.

3. Daca nu esti fericit, e ceva in neregula cu tine. Din contra, daca nu esti fericit tot timpul, e normal! Viata ne ofera situatii diferite, in raport cu care avem ganduri si emotii diferite. Asadar, e normal sa nu fi fericit in fiecare secunda. Totusi, daca in majoritatea timpului esti mai degraba nefericit sau daca, mai rau, ai putea spune despre tine ca nu esti fericit niciodata, atunci da, ai o problema! Se numeste depresie si se poate trata. E necesar doar sa accepti problema, sa cauti ajutorul psihologic specializat si sa-ti faci partea pentru a te simti mai bine.

In concluzie, putem fi fericiti? Categoric, DA! Cu cateva conditii: sa avem un scop in viata si sa fim recunoscatori pentru tot ce traim, sa invatam din orice experienta o lectie pozitiva si sa nu asteptam ca viata sa fie dreapta si usoara mereu, ci sa invatam sa gestionam eficient situatiile dificile care apar!

😍 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-