Psihologia: mituri și realități (II)

Așa cum v-am promis, revin cu ultima parte a celor mai frecvente mituri despre psihologie și psihologi pe care le-am întâlnit în activitatea profesională. Cine vrea să revadă prima parte o poate consulta aici https://psychologyinpractice.blogspot.ro/2017/12/psihologia-mituri-si-realitati-i.html?spref=fb

Mitul 6: Psihoterapia durează prea mult. Dacă iau pastile, îmi revin mai repede.
Realitate: În anumite cazuri, psihoterapia poate dura chiar și numai o singură ședință. Durata medie este de 2 luni și jumătate. Uneori, problema se ameliorează fără pastile, alteori, pastilele sunt necesare. Depinde de la caz la caz.

Mitul 7: Psihoterapia vindecă.
Realitate: Nu vindecă decât în foarte puține cazuri. Produce, în schimb, o ameliorare semnificativă a simptomelor, persoana respectivă reușind astfel să aibă o calitate mai bună a vieții.

Mitul 8: Când mergi la consilier/terapeut trebuie doar să-i spui ce ai și el te tratează.
Realitate: Consilierea/terapia este o colaborare între consilier/terapeut și beneficiar. Așa cum un tratament medicamentos se ia și acasă, nu doar la spital, la fel, persoana este încurajată să aplice și acasă tehnicile învățate în ședințe. În acest mod, rezultatele vor fi mai bune, mai rapide și durabile.

Mitul 9: Psihoterapia înseamnă hipnoză.
Realitate: Nu neapărat. Uneori, se folosește hipnoza, dar există multe alte modalități terapeutice. Tehnica de intervenție se alege în funcție de necesitățile și preferințele pacientului.

Mitul 10: Problemele derivă din trecut, iar trecutul nu poate fi schimbat.
Realitate: Este clar că nu putem modifica trecutul și că unele probleme actuale își au originea în trecut. Totuși, de noi depinde să schimbăm modul în care ne raportăm la acesta. Putem cu certitudine să nu-i permitem trecutului să ne influențeze în așa mare măsură prezentul!

În final, dar nu în ultimul rând, să reținem că dificultățile psihoemoționale sunt un aspect normal al vieții agitate și complicate din prezent. Așadar, să avem curajul de a le recunoaște și a le trata exact cum recunoaștem și tratăm o problemă de sănătate fizică!💝


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-