Top 5 minciuni pe care ni le spun parintii

Nu din rautate, ci pentru ca asa au fost invatati de parintii lor. Iar acum ne transmit noua acelasi stil de gandire. Apoi noi ducem mai departe aceste idei catre copiii nostri. Si uite asa, cercul vicios se perpetueaza din generatie in generatie!

Care sunt cele mai frecvente idei gresite pe care le auzim si le invatam in familie? Eu va propun un top 5, dar cu siguranta sunt si altele:

1. Ori faci treaba ca lumea, ori mai bine n-o mai face deloc! Si apoi ce se intampla? Copilul nu mai este dispus sa incerce, iar tu te superi ca nu te ajuta. Pai de ce nu l-ai laudat pentru efortul depus in loc sa-l critici pentru ca nu i-a iesit perfect? De ce nu i-ai aratat cum sa faca in loc sa faci in locul lui? Omul invata din experienta. Si cel mai bine din experienta personala!

2. Nu incerca sa faci muzica, nu ai talent! Stiti vorba aia: "Succesul este 1% inspiratie si 99% transpiratie", nu-i asa? La fel e si cu muzica, pictura sau orice alt domeniu pe care copilul vrea sa-l incerce. Poate nu va ajunge un nou Chopin, dar cel putin va invata abilitati noi, care ii sunt utile pentru dezvoltarea personala. Si cine stie daca nu va avea succes? In fond, in muzica, la fel ca in orice alt domeniu, e vorba de tehnica, in primul rand. Iar tehnica se invata! Sunt oameni, mai putin talentati, care au studiat muzica si au atins un oarecare succes. De altfel, un profesor de muzica pregatit poate vedea in copilul tau talentul pe care tu nu il vezi. El, profesorul, are instrumente de evaluare si o experienta in domeniu pe care tu nu le detii. Deci daca vrea sa faca muzica, du-l pe copil la o evaluare! Profesorul va sti sa-l indrume.

3. Esti cel mai... frumos, destept, talentat etc. In acest fel se creaza narcisistii. Si copiii /adultii ulterior frustrati. De ce? Pentru ca va exista cineva mai frumos, mai destept si mai talentat decat ei. Si nu vor sti sa suporte asta, fiindca n-au invatat  ca frumusetea e relativa (definita cultural/social), ca inteligenta are mai multe dimensiuni, iar IQ-ul este doar un construct general, ca talentul este important, dar esentiala este munca. Dragi parinti, laudati-va copiii mai degraba pentru efortul depus decat pentru calitatile/abilitatile dobandite! Invatati-i sa-i aprecieze si sa-i laude sincer pe altii!

4. Esti un... prost, retardat, incompetent s.a.m.d. Fals, fals, fals! Orice om are inteligenta lui si poate dobandi anumite competente. Chiar si cei cu un IQ redus, daca sunt asistati/ajutati corespunzator. Asadar, oferiti-i copilului vostru experiente de invatare, iar apoi concentrati-va pe ceea ce poate si ii place sa faca si ajutati-l sa-si dezvolte acele abilitati!

5. Notele sunt foarte importante. Notele au importanta lor, mai ales daca sunt in acord cu realitatea, adica reflecta intr-adevar nivelul de cunostinte al copilului. Dar, mult mai important decat notele, este ce stie copilul tau. Atat la nivel teoretic, cat, mai ales, practic. Pentru ca, sincer, oricat de multe diplome ar avea si oricate cunostinte, in orice loc de munca va conta un singur lucru: ce stie sa faca! Deci nu-l compara cu fiul lui Gigi, Costica si altii! Conteaza ce stie el, copilul tau, si cum aplica acele cunostinte!

V-a placut articolul? Sunt si alte aspecte pe care le-ati include in top? Astept cu interes comentariile si sugestiile voastre!😊


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-