Visuri si dorinte (I)

Se spune ca necesitatile omului sunt limitate, dar dorintele sunt infinite. Chiar asa este! Azi vom vorbi insa despre ceva ce are legatura atat cu necesitatile cat si cu dorintele noastre, fara a se confunda, totusi, cu niciuna dintre ele: visurile.

Sa definim intai cei trei termeni:
Necesitatile sunt aspecte fara de care nu pot trai sau calitatea vietii mele se reduce considerabil in absenta lor: de exemplu, o locuinta.
Dorintele sunt lucruri pe care vreau sa le fac, dar nu imi sunt imperios necesare, le pot amana sau pot chiar renunta la ele :de pilda, vizionarea programelor TV.
Visurile sunt chestiuni foarte importante, care au legatura cu interesele stabile ale cuiva: cum ar fi visul de a deveni pictor.

Din aceasta perspectiva, visurile au cateva caracteristici care le diferentiaza clar de necesitati si de dorinte:

1. Putem trai fara ele, iar asta nu ne afecteaza, in mod obiectiv, calitatea vietii. Ne-o poate afecta, totusi, subiectiv, ne frustreaza.
2. Visurile pot aparea initial ca simple dorinte, dar se dezvolta apoi ca interese stabile. Copilul de 3 ani deseneaza pentru ca asta-i dorinta lui in momentul respectiv, nu pentru ca s-a gandit sa devina pictor. Daca insa ii place foarte mult sa deseneze si este si incurajat s-o faca, atunci e posibil sa dezvolte un interes stabil: visul de a deveni pictor.
3. Visurile pot izvori din necesitati. Pot incepe sa pictez din necesitatea, poate chiar inconstienta, de a ma exprima sau de a ma relaxa. Totusi, in momentul in care investesc timp, efort si alte resurse in pictura, ea devine mai mult decat o necesitate: e interesul meu stabil, visul meu, caruia ii preconizez si o finalitate (sa spunem, prima expozitie personala).
4. Satisfacerea necesitatilor este mereu spre binele nostru, pe cand satisfacerea dorintelor ne poate aduce si prejudicii. Ce se poate spune despre visuri? Ele sunt mult mai elaborate decat dorintele si, fiind bine gandite inainte, in general, urmarirea lor are efecte pozitive asupra noastra. Ca principiu: daca ai analizat foarte bine o dorinta, aceasta are legatura cu necesitatile tale si esti sigur(a) ca nu-ti aduce prejudicii, atunci transform-o in visul tau! Investeste in acel vis!

In general, lumea ne indeamna sa ne urmam dorintele. Propaganda spune asa: " nu puteti pierde acesta emisiune cu dezvaluiri incendiare!" "cumpara acest cutit, ca e multifunctional!" Nu conteaza cat timp pierd urmarind emisiunea respectiva sau cati bani cheltuiesc pe un cutit de care, in realitate, nu am nevoie pentru ca am suficiente cutite in bucatarie. Iar in timpul si cu banii pe care-i pierd asa as putea foarte bine sa-mi urmaresc visul legat de pictura! As putea investi in ceva ce ma intereseaza cu adevarat, probabil, inca de cand aveam 3 ani!

Atat pentru acum. Sper ca v-a placut. 😄 Intr-o alta postare vom vorbi despre modalitati practice de a ne urma visurile si va voi dezvalui un vis personal si cum am reusit sa-l transform in realitate.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-