Emoțiile: prieteni sau dușmani?

Bucurie, speranță, fericire, optimism. Tristețe, furie, dezamăgire, frică. Pe care le preferați? Eu, pe primele! Și cred că toți am răspunde la fel. Ba chiar există acum ideea antrenării emoțiilor pozitive, iar asta e foarte bine! Numai că unii merg până acolo încât spun că e de dorit să evităm orice emoție negativă. Sau o altă tabără afirmă că nu există emoții negative și pozitive, funcționale sau disfuncționale, emoțiile sunt emoții pur și simplu.

Nu vreau să intru în detalii privind criterii de clasificare, aici fiecare tabără are argumentele ei, iar obiectivul nu este de a crea polemică. Obiectivul meu este să arăt că fiecare emoție are rolul său important din punct de vedere psihologic. Astfel, fericirea ne spune că lucrurile merg bine, optimismul ne încarcă pozitiv pentru activitate etc. Furia ne arată că există o discrepanță între ceea ce ne dorim/valorile pe care le prețuim și realitate și ne poate îndemna la acțiune pentru a îndrepta lucrurile. Frica ne avertizează cu privire la un potențial pericol, iar în acest mod ne putem feri de consecințe negative. Și tot așa mai departe, fiecare emoție are rolul său.

Dacă fiecare emoție are rolul său, ar trebui să fugim de unele și să le supralicităm pe altele? Nu! Iată în continuare câțiva pași pentru o bună funcționare la nivel emoțional:

1. Identifică emoția. Stai liniștit(ă) și analizează ce simți: un nod în gât, un gol în stomac, un tremurat, dorința de a râde, de a dansa, de a te certa cu cineva sau nevoia de a plânge? Nu încerca să respingi aceste trăiri! Pur și simplu, trăiește-le! Apoi, dă-le un nume: bucurie, furie, tristețe etc.

2. Analizează emoția. Contextul în care apare. Gândurile care sunt asociate cu ea. Gânește-te la mesajul pe care vrea să ți-l transmită în raport cu situația în care te afli. Cum ai putea să exprimi acea emoție astfel încât ea să te ajute? De exemplu, să presupunem că ești furios pentru o nedreptate care ți s-a făcut la muncă. Simte furia în toată intensitatea ei! E ok! Apoi, după ce ai identificat-o, vezi ce gânduri stau la baza ei și ce te simți îndemnat să faci. Analizează acel plan de acțiune și vezi dacă este unul rațional, care te va ajuta. Dacă da, mergi mai departe cu el. Dacă nu, liniștește-te și apoi modifică-l în așa fel încât să nu-ți aducă prejudicii. Dacă inițial tendința a fost să te cerți cu șeful sau chiar să-i aplici o corecție fizică, analizarea situației după ce te liniștești te va ajuta să vezi că este mult mai bine să discuți calm și folosind argumente raționale. Așa, este mult mai probabil să rezolvi neînțelegerea dintre tine și șeful și să păstrați relații cordiale.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-