Tipuri de prieteni

Cu toții vrem să fim considerați prieteni adevărați. Și să avem prieteni adevărați. La drept vorbind, prietenia adevărată este atât de prețioasă și pentru că este atât de rară. Fiecare avem mai multe tipuri de prieteni și ne încadrăm, probabil, în mai multe categorii, în funcție de context și de etapa de viață în care ne găsim. Nu există tipuri bune si rele, ci doar tipuri diferite, iar unele este bine să avem grijă să nu predomine.

1. Radio Șanțul. Prietenul care știe totul despre toată lumea. Iar asta nu e neapărat un lucru rău. În fond, și noi vrem să aflăm ce mai fac alții. Și atât timp cât discuția despre ceilalți este pozitivă, e ok. Dar când degenerează în bârfă? Cu tact, reorientăm conversația spre aspecte pozitive.

2. Prietenii cu lipici. Aceia care sunt foarte sociabili, te includ în toate activitățile lor... Ne plac astfel de prieteni, nu? Bineînțeles! Numai să nu devină extrem de insistenți. Vă amintiți când cineva s-a autoinvitat la voi acasă? Și n-a spus-o sub formă de întrebare: " Pot să îți fac o vizită?", ci, pur și simplu, a afirmat: " Vezi că vin la tine". Și asta nu s-a întâmplat o singură dată, ci de mai multe ori, devenind chiar un obicei. Tu aveai altă treabă. Sau voiai să te odihnești. Dar cum să refuzi? Sau dacă te invită insistent undeva și tu n-ai chef să mergi? Nu e ușor să spui nu și, uneori, chiar nu poți! Totuși, dacă acest lipici devine un obicei, este spre binele tău să refuzi politicos. Poți discuta cu persoana în cauză despre ce te nemulțumește și cum ți-ar plăcea să se comporte față de tine.

3. Prietenii temporari. Să fim sinceri, toți avem prieteni de conjunctură și suntem, câteodată, astfel de prieteni. Se spune că prietenii rămân prieteni, iar cei care nu rămân înseamnă că nu au fost niciodată. Nu neapărat. Cine n-a avut prieteni de care distanța sau alte situații l-au despărțit? Dar, cât timp au fost împreună, chiar au fost prieteni! Și poate, dacă se vor reîntâlni peste ani vor relua prietenia, chiar dacă în tot acest timp nu au păstrat legătura.

4. Eternul pozitiv. Genul de prieten care mereu are o vorbă bună, o glumă... Mereu te ridică. Atât de mult încât ajunge în extrema de a nu te mai asculta cu adevărat și de a-ti invalida sentimentele. Pentru el totul este roz și nu acceptă ca tu să vezi viața în tonuri de gri. Dar viața e, dacă îmi permiteți metafora, de toate culorile! Și e ok să mai fiu și trist uneori (despre importanța emoțiilor negative vom discuta într-o postare viitoare). Iar atunci ai nevoie, în primul rând, să fii ascultat și înțeles.

5. Eternul negativist. Cel care vede totul în negru și are doar probleme. Și care te caută doar când are nevoie. Poți încerca să-l ajuți și e chiar frumos din partea ta dacă faci asta. Ai însă grijă să nu obosești! Nu poți oferi totul, nu poți fi mereu prezent. Echilibrul este esențial pentru a nu te contamina și tu cu negativismul cronic.

6. Panaceul. Prietenul care găsește soluții la orice. Dar poate tu nu vrei o soluție, ci doar să fii ascultat și înțeles. Apoi, puteți căuta soluții împreună.

7.  Prietenii mereu activi online. Și că postează în cronologia lor nu-i nicio problemă. Dar te etichetează într-o mulțime de postări. Și îți trimit zilnic mesaje private, cu toate chestiile interesante pe care le-au găsit. Asta poate deveni supărător. Și nu pentru că nu-ți plac postările sau mesajele respective, ci pentru că sunt prea multe! Din când în când, e chiar plăcut! Și aici echilibrul este secretul!

Tipurile de prieteni despre care am discutat ne pot include pe fiecare dintre noi la un moment dat. Vom reuși să fim prieteni adevărați și să atragem în jurul nostru astfel de prieteni, dacă păstrăm echilibrul, nepermițând ca vreun tip să predomine sau să devină exclusiv. Nu suntem perfecți și nici cei din jurul nostru nu sunt. Dar putem fi prieteni adevărați dacă suntem prezenți în viețile celor dragi în mod discret, fără a-i sufoca. Dacă îi ascultăm și îi înțelegem înainte de a căuta soluții la problemele lor. Dacă păstrăm un optimism-realist. Dacă vorbim pozitiv despre prietenii noștri și le apreciem calitățile.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-