Ce contează mai mult: a cui e vina sau a cui e responsabilitatea?

Să presupunem că ai crescut într-o familie dezorganizată, cu multe probleme și în care părinții nu ți-au oferit iubire. În consecință, ai diverse dificultăți emoționale și de relaționare: poți fi deprimat, îți poate fi greu să-ți exprimi afecțiunea față de alții și să ai relații strânse cu ei sau ești agresiv.

Cine e de vină pentru problemele tale? Mediul în care ai crescut și părinții tăi, ai putea crede. Ai dreptate. Mediul și relațiile din copilărie ne influențează într-o măsură destul de mare dezvoltarea ulterioară și modul în care ne raportăm la viață. Tot atât de adevărat este și că, pe măsură ce te tot gândești la nedreptățile suferite și cauți vinovații, riști să dezvolți o atitudine de victimă. Sau dacă, din contră, te învinuiești pentru anumite aspecte, ai putea ajunge să fii prea dur cu tine însuți.

Niciuna dintre aceste atitudini nu-ți este de folos. Vina poate să fie a oricui. Însă, acum că ai ajuns la maturitate, TU DECIZI cum gestionezi situația! Este RESPONSABILITATEA TA să iei toate măsurile necesare pentru a-ți trata rănile afective, căutând, spre exemplu, ajutor specializat și suport social adecvat! De TINE depinde să-ți schimbi gândirea, emoțiile și comportamentele care nu îți fac bine și să le înlocuiești cu unele folositoare. Nu ești condamnat să trăiești după cum îți dictează alții și nici să stai în relații toxice!

Tu alegi la ce te concentrezi: la vină, și rămâi pasiv, în atitudinea de victimă sau la responsabilitate, preluând controlul asupra propriei vieți și trăind-o mai frumos!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-

Curajul de a renunța